NIEUWS IN DETAIL

Ziekteverzuim aanpakken

Als ondernemer heeft u er belang bij het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. In dit artikel geven we 5 tips mee.

Geplaatst op: 25-02-2022

Ziekteverzuim is een groot probleem voor veel bedrijven. Een zieke medewerker kost al snel € 200 tot € 400 per dag (bron: Servicedesk). Als ondernemer heeft u er belang bij het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. Hoe kunt u dat het beste doen? In dit artikel geven we 5 tips mee.

Tip 1: Maak verzuim bespreekbaar

Maak cijfers over ziekteverzuim inzichtelijk en analyseer ze. Maak dit vervolgens bespreekbaar, zodat er feedback komt en mogelijke oorzaken aan het licht komen.

Tip 2: Ontwikkel een verzuimbeleid met heldere spelregels

Stel als bedrijf een integraal verzuimbeleid op, met heldere spelregels. Bijvoorbeeld: meld je ’s ochtends telefonisch ziek bij je leidinggevende. En; houd zelf contact met de medewerker. Uit onderzoek blijkt dat iemand dan eerder terugkeert.

Tip 3: Stimuleer de betrokkenheid van medewerkers

Betrokken medewerkers zijn tot wel 50% minder afwezig door ziekte. Betrokkenheid bij het bedrijf brengt ziekteverzuim dus terug.

Tip 4: Stimuleer een gezonde levensstijl

Door als bedrijf een gezonde levensstijl te stimuleren kun je ziekteverzuim terugbrengen. Gezonde medewerkers zijn immers minder vaak ziek. Zorg bijvoorbeeld voor ontspanning in de vorm van een voetbaltafel, faciliteer fruit op de werkvloer en bied een bewegingsprogramma of fietsplan aan.

Tip 5: Vraag een verzuimofferte aan

Een verzuimverzekering dekt het loon van thuiszittende medewerkers. Dit houdt voor u de kosten laag. Tegelijkertijd nemen wij de verzuimafhandelingen voor onze rekening. Door een pro-actieve houding aan te nemen zorgen we ervoor dat uw medewerkers snel weer aan het werk zijn.

Vraag een vrijblijvende offerte aan om u te laten informeren over de mogelijkheden voor uw organisatie.