NIEUWS IN DETAIL

Stijging eigen risico in 2022

De afgelopen jaren is het verplichte eigen risico gelijk gebleven op € 385. In de wet is het zo geregeld dat het eigen risico meebeweegt met de zorgkosten. Aangezien de zorgkosten blijven stijgen zal ook het eigen risico naar verwachting stijgen.

Geplaatst op: 23-06-2021

De afgelopen jaren is het verplichte eigen risico gelijk gebleven op € 385. In de wet is het zo geregeld dat het eigen risico meebeweegt met de zorgkosten.

Aangezien de zorgkosten blijven stijgen zal ook het eigen risico naar verwachting stijgen. Er worden verschillende bedragen genoemd waarmee het eigen risico gaat stijgen. Er wordt € 400 genoemd maar ook € 450. Met welk bedrag het eigen risico gaat stijgen, dat zal nog even afwachten zijn.

Beslissing

Uiterlijk september zal de beslissing genomen moeten worden, aangezien de zorgverzekeraars hun premies voor het nieuwe jaar willen vaststellen. Het kabinet kan momenteel de beslissing om het eigen risico te bevriezen niet nemen, omdat het al een tijdje demissionair is.

De voormalige regeringspartijen willen er wel aan meewerken, maar desondanks moet er snel een beslissing genomen worden, aangezien deze wijziging nog langs de Eerste en Tweede kamer moet.

Invloed op zorgpremie

Mocht de beslissing gemaakt worden dat het eigen risico ook in 2022 op € 385 blijft staan, dan zal dat betekenen dat de zorgpremie omhoog gaat. Afgelopen jaren is de zorgpremie gestegen terwijl het eigen risico nagenoeg gelijk bleef. De premie van de basisverzekering steeg met gemiddeld € 4,82 per maand, wat neerkwam op een stijging van zo’n 4 procent.

Zodra er meer bekend is over het eigen risico zal dat uiterlijk met Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Als er eerder al duidelijkheid is over de hoogte van het eigen risico in 2022 zullen wij dit delen via de nieuwsbrief.

Bron: Zorgwijzer & SP