NIEUWS IN DETAIL

Regel uw digitale nalatenschap

Niet iedereen denkt bij het regelen van een testament ook meteen aan digitaal nalatenschap. En als er over nagedacht wordt, beperkt dat zich vaak tot social media-accounts. Maar er zijn meer zaken om goed over na te denken. Het is goed te bedenken wat er straks met een mailbox, Facebook-, Twitter -of Instagram-account moet gebeuren, […]

Geplaatst op: 23-05-2022

Niet iedereen denkt bij het regelen van een testament ook meteen aan digitaal nalatenschap. En als er over nagedacht wordt, beperkt dat zich vaak tot social media-accounts. Maar er zijn meer zaken om goed over na te denken.

Het is goed te bedenken wat er straks met een mailbox, Facebook-, Twitter -of Instagram-account moet gebeuren, maar digitaal nalatenschap gaat verder. Wat te denken van de talloze andere accounts bij websites, webshops, forums of streamingdiensten? Voor nabestaanden is onmogelijk te bedenken wat ermee moet gebeuren als er niets is vastgelegd.

Toegang tot officiële stukken

Minstens zo belangrijk is toegang tot officiële stukken. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de DigiD na een overlijden vervalt. Dat bemoeilijkt dus de inzage in pensioen- en belastingzaken. Iets wat ook geldt voor veel andere belangrijke instanties. Zonder wachtwoord geen inzage. Nabestaanden denken vaak ‘had ik dit maar eerder geweten.’

Ook komt het voor dat nabestaanden na een overlijden direct geld van een rekening halen, uit angst later niet meer te kunnen inloggen. Niet iedereen beseft dat daarmee automatisch de nalatenschap wordt geaccepteerd. Ook als er schulden zijn.

Stap 1: bewustwording

Bewustwording is een goede eerste stap. Realiseer u waarom het zo belangrijk is na te denken over uw digitale nalatenschap en alles wat daarvoor nu al vastgelegd kan worden.

Stap 2: bespaar nabestaanden gedoe

Met een digitaal nalatenschap bespaar je nabestaanden een hoop gedoe. Er zijn verschillende oplossingen voor. Maar dit stappenplan maakt het je makkelijker:

  • Zoek uit welke online diensten u gebruikt. En hoe de toegang tot deze diensten is geregeld.
  • Bepaal wat er na uw overlijden met die diensten moet gebeuren. Schrijf dat op. Bedenk dat er tegoeden op accounts kunnen staan.
  • Vertel nabestaanden dat zij niet direct het mobiele abonnement opzeggen. De kans is groot dat er controle-smsjes binnenkomen bij het inloggen op sommige online accounts. Zonder smsjes krijgen uw naasten geen toegang tot deze accounts.
  • Schrijf op hoe u toegang krijgt tot de gegevens. Vergeet niet de inlogcode van de computer of smartphone als die nodig is.
  • Doe de instructies in een envelop en schrijf op de envelop: ‘open te maken na mijn dood’.
Iedere situatie is uniek

Hoewel er richtlijnen zijn, is elke situatie natuurlijk uniek. Niet alles kun u van tevoren bedenken maar er niets aan doen lijkt in dit digitale tijdperk geen optie meer te zijn. Gebruik onze checklist om te bepalen hoe u uw digitaal nalatenschap wil regelen!