NIEUWS IN DETAIL

Pensioen voor ZZP-ers

Een op de vier zzp’ers heeft niets geregeld voor het pensioen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk dit te regelen. Van een ouderwetse spaarrekening tot beleggen: opties te over. Maar welke is de juiste? En waarom moet je werk maken van je pensioen als zzp’er? Het pensioenlandschap voor zzp’ers in vogelvlucht.

Geplaatst op: 24-03-2022

Het beeld van pensioen is iets van de lange termijn. Vaak horen wij “daar kijk ik later wel naar”. Toch is het enorm belangrijk om liever gister dan vandaag werk te maken van je pensioen, met name voor de nabestaanden. Als je geen pensioen hebt geregeld, is er dus ook geen nabestaandenpensioen. Zeker in jonge gezinssituaties kan dat desastreuze gevolgen hebben. Soms is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering al een eerste, eenvoudige en goedkope, stap.

Lijfrente of banksparen

De keuze voor pensioenopbouw is maatwerk. Eén van de meest voorkomende pensioenvormen is de bankspaar- of beleggingslijfrente; je spaart pensioen door periodiek geld in een potje te stoppen bij bijvoorbeeld een verzekeraar of bank.

Het gespaarde geld kun je niet zomaar opnemen, maar je hoeft hier geen vermogensbelasting over te betalen. De inleg is binnen de jaar- en reserveringsruimte aftrekbaar van de belasting. De uitkering wordt later wel belast, maar vaak tegen een lager belastingpercentage.

Beleggen

Een andere optie voor pensioenopbouw is beleggen. Deze vorm is niet voor iedereen weggelegd. Kijk vooral eerst naar je risicoprofiel. Sommige mensen worden onrustig van beleggen dus vraag jezelf voor je hieraan begint af of je in staat bent naar de lange termijn te kijken.

Hypotheek

Voor de zzp’ers die iets kunnen kopen; het aflossen van de hypotheek is ook een mooie manier om te sparen voor later. Door het aflossen van de hypotheek minimaliseer je bijvoorbeeld kostenposten op de pensioengerechtigde leeftijd. Overigens sluit de ene pensioenvorm de andere niet uit; je kunt zowel een hypotheek aflossen, beleggen als lijfrentesparen.

Aan de slag

Inzicht is cruciaal voor het maken van pensioenkeuzes. Onderzoek samen met ons wat je vertrekpunt is. Het belangrijkste is te weten wat je maandelijks uitgeeft. Zo kun je inschatten wat je in de toekomst nodig hebt. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl. Hier kun je eenvoudig zien wat er maandelijks binnenkomt en hoe dit er in de toekomst uitziet. Tot slot, voor alle ‘pensioen-dummies’; maak een vrijblijvende afspraak met één van onze pensioenadviseurs.