Hulp bij Crohn of colitis ulcerosa

Zeven jaar geleden werd bij Jessica de ziekte van Crohn geconstateerd. Een chronische ontstekingsziekte van het maag- en darmkanaal, die gepaard gaat met heftige steken en buikkrampen. Toch gaat het inmiddels zo goed met Jessica dat het voelt alsof ze geen Crohn meer heeft. Daar speelt de IBD Coach van VGZ een belangrijke rol in. De app die u helpt uw eigen gezondheid in de gaten te houden bij een chronische darmontsteking. Hieronder een deel van het interview dat Jessica gaf aan Libelle.

Jessica: “Tijdens een studiereis in Parijs kreeg ik ineens een pijnaanval. Heel heftig en acuut. Het waren zulke harde steken dat ik gehurkt op de grond moest gaan zitten om de pijn op te vangen. Na verschillende onderzoeken en operaties bleek ik de ziekte van Crohn te hebben. Doordat mijn afweersysteem te hard werkt, maakt mijn lichaam zelf ontstekingen aan.”

Pilot

“In 2014 – ik had toen drie jaar Crohn – startte mijn ziekenhuis met een pilot voor mijnIBDcoach: een digitale omgeving en een app waarin je direct vragen aan je arts of verpleegkundigen kunt stellen, maandelijks een vragenlijst invult en meer leert over de ziekte. Er werd gevraagd of ik interesse had en dat had ik zeker, dus ik was heel blij toen ik te horen kreeg dat ik mee mocht doen.”

Gezondheidscheck

“Sindsdien ben ik ontzettend blij met mijnIBDcoach. In het begin moest ik één keer per maand een periodieke gezondheidscheck invullen: een vragenlijst waaruit de arts kan afleiden hoe het met me gaat. Daar staan vragen in over de mate van buikpijn, ontlasting en hoe Crohn je dagelijks leven beïnvloedt. Sommige vragen gaan ook over hoe je je voelt en of je het lastig vindt om met anderen over je ziekte te praten. Ik heb via de app direct én heel snel contact met de IBD verpleegkundigen. Ik krijg vrijwel altijd binnen een dag antwoord, heel fijn. Als ik voorheen ergens last van had en niet wist of het door de Crohn kwam moest ik mijn arts bellen en een afspraak maken. Nu stuur ik een berichtje en besluiten de verpleegkundigen dan of ze me willen zien.”

Wordt u Jessica’s Zinnige Zorggenoot?

“Op vrijdagmiddag 21 september vertel ik andere mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa meer over mijn ervaringen met mijnIBDcoach. Wil je hierbij zijn? Geef je dan snel op voor de Zinnige Zorggenoten bijeenkomst die Libelle organiseert.”

Wilt u meer informatie of wilt u zich inschrijven voor de bijeenkomst? Lees dan het hele artikel op de website van Libelle en meld u aan via het formulier onderaan het artikel.

Zinnige zorg

VGZ zet zich al jaren in voor zinnige zorg: initiatieven die de zorg beter maken voor patiënten. MijnIBDcoach is daar een voorbeeld van. Misschien kunt u er zelf ook gebruik van maken. Mijn IBD coach is dit jaar een van de genomineerden was voor de Zinnige Zorg Award 2018 en de Impactprijs van PGO-support. Neem contact op met onze afdeling zorg voor meer informatie via 0182 - 30 44 88 of via zorg@heilbron.nl

IBD coach

Bron: Libelle


Terug naar het nieuwsoverzicht