Gevolgen Brexit voor uw bedrijf

Het zal u vast niet ontgaan zijn. Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU. 

Importeert u goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk? Dan gaat er na 29 maart iets voor u veranderen.

Hoe is het nu geregeld?

Wanneer u een product importeert vanuit het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie, dan bent u op dit moment volgens de wet een zogenaamde binnenimporteur. U vervoert dan juridisch gezien goederen binnen de landen en grenzen van de Europese Economische Ruimte. U wordt dan gezien  als leverancier en dus niet als producent van de goederen. Het voordeel hiervan is dat u niet onder het begrip producent valt in de zin van productaansprakelijkheid; u kunt de aansprakelijkheid doorverwijzen naar uw leverancier in het Verenigd Koninkrijk.

Als u goederen in Nederland importeert welke afkomstig zijn van buiten de Europese Economische Ruimte bent u een zogenaamde buitenimporteur. Voor buitenimporteurs gelden er andere wetten en regels. Een van de belangrijkste is dat u in dat geval wordt gezien als producent. U bent dan eindverantwoordelijke in de zin van productaansprakelijkheid en kunt u de benadeelde niet doorverwijzen naar de oorspronkelijke leverancier.

Wat verandert er?

Aangezien het er naar uitziet dat er een zogenaamde harde Brexit komt (geen aparte afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk), wordt u na 29 maart automatisch gezien als buitenimporteur als u goederen importeert vanuit het Verenigd Koninkrijk. De productaansprakelijkheid komt dan volledig bij u te liggen. U kunt de aansprakelijkheid niet meer doorverwijzen naar uw leverancier. Ook de kosten en regelwerk voor het terugroepen van de producten komt dan volledig bij u te liggen.

Controleer uw aansprakelijkheidsverzekering!

Het is verstandig om uw aansprakelijkheidsverzekering na te lopen en te kijken of deze voor bovenstaande gevolgen wel de juiste dekking biedt. Denkt u hierbij aan het juiste dekkingsgebied en de productaansprakelijkheid. 

Ook is het verstandig om uw contracten met uw leveranciers in het Verenigd Koninkrijk na te lopen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Heeft u vragen of wilt u advies? Neem dan contact met ons op.

Brexit


Terug naar het nieuwsoverzicht