Financiële gevolgen bij overlijden

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 30% van alle partners bang is om in financiële problemen te komen als de andere partner wegvalt.

Naast de emotionele klap heeft het overlijden van een partner vaak ook grote financiële gevolgen voor een gezin. Als u (of uw partner) overlijdt, is het fijn als uw nabestaanden geen financiële zorgen hebben. Een dierbare verliezen is immers al zwaar genoeg. Veel mensen hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Deze keert bij overlijden een vooraf afgesproken bedrag in een keer uit. Er bestaan ook levensverzekeringen die aan nabestaanden periodiek een bedrag uitkeren.

Verschil overlijdensrisicoverzekering en levensverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is altijd een levensverzekering, maar een levensverzekering is niet altijd een overlijdensrisicoverzekering. Dit betekent dat er meerdere soorten levensverzekeringen zijn.

Een overlijdensrisicoverzekering wordt alleen uitbetaald bij overlijden. Stel, een 30-jarige man sluit een overlijdensrisicoverzekering af met een looptijd van 30 jaar en hij overlijdt op zijn 61ste, dan keert de polis dus niet uit. Overlijdt hij voor zijn 60e, keert de polis wel uit aan de nabestaanden.

Er zijn ook levensverzekeringen waarbij altijd wordt uitbetaald, of de persoon nu wel of niet komt te overlijden. Toch is in Nederland de overlijdensrisicoverzekering de meest populaire soort levensverzekering. Dit komt omdat deze levensverzekering de voordeligste manier is om het voor de nabestaanden goed te regelen.

Passende verzekering

Omdat de situatie vaak heel anders is dan op het moment dat de polis is afgesloten, is een overlijdensrisico/levensverzekering soms niet meer passend. Laat u daarom regelmatig adviseren hierover zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Meer weten?

Wilt u weten of u het goed geregeld heeft voor uw nabestaanden? Onze specialisten helpen u graag dit in kaart te brengen en u hierover te adviseren. Neem gerust eens contact met ons op.


Terug naar het nieuwsoverzicht