Duitsland scherpt regels winterbanden aan per 1-1-2018

In Nederland gelden geen regels voor winterbanden. Dit in tegenstelling tot Duitsland. Daar is het verplicht om, zodra er ijzel, sneeuw of gladde wegen zijn, met winterbanden te rijden. Per 1-1-2018 scherpt Duitsland de regels aan.

Aangescherpte regels: Sneeuwvloksymbool

Duitsland scherpt per 1 januari 2018 de wetgeving voor het gebruik van winterbanden aan. De belangrijkste verandering is dat winterbanden voortaan voorzien moeten zijn van een Alpine of het Sneeuwvloksymbool. Ook komt er een verplichting voor de aanwezigheid van winterbanden op de voorste stuuras(sen) bij vrachtwagens en bussen. De boetes voor het rijden zonder de voorgeschreven banden gaan tevens omhoog. De regelgeving geldt voor iedere weggebruiker in Duitsland. Dus ook voor toeristen en zakelijk verkeer, zoals vracht-, bestel- en leaseauto’s. Aanhangers en caravans vallen buiten deze regeling. Voor voertuigen onder de 3,5 ton zijn op alle assen winterbanden verplicht.

De winterbanden worden verplicht gesteld als de weersomstandigheden daarom vragen. Zomerbanden remmen beter op een droog wegdek ook bij temperaturen onder nul. Winterbanden remmen beter boven op sneeuw ijs, ijzel, samengepakt sneeuw en smeltende sneeuw. Winterbanden met alleen een M+S-codering voldoen dan niet meer.

Overgangsregeling banden met M+S-codering

Er is een overgangsregeling van toepassing tot 30 september 2024. Als u kunt aantonen dat de banden met M+S-codering gekocht zijn voor 1 januari 2018 dan hoeft u deze niet meteen te vervangen. Dit valt te controleren op de DOT-code die op zijwand van de band staat. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Zo betekent 3215: de 32e week van 2015. Alle winterbanden die gekocht worden na 1 januari 2018 moeten dus een Alpine of Sneeuwvloksymbool hebben.

Advies

Een winterband is veiliger bij temperaturen onder de 7 graden. Een auto op winterbanden die 100 km/u rijdt en remt op nat wegdek staat vier meter eerder stil dan dezelfde auto op zomerbanden. Op sneeuw is de remweg meer dan de helft korter bij een snelheid van 50 km/u. U staat maar liefst 28 meter eerder stil. Dat kan het verschil betekenen tussen wel of geen aanrijding. Kortom, ga veilig de weg op en kijk op debandenwisselweken.nl voor meer informatie over winterbanden.

  


Terug naar het nieuwsoverzicht