Contactloze autosleutels in de ban

Auto's met keyless entry worden het vaakst gestolen of opengebroken. Verzekeraars en de keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM willen er dan ook per volgend jaar vanaf.

De slimme autosleutels zijn te simpel te kraken

Volgens experts zijn vrijwel alle auto’s met keyless entry die in 2017 of eerder van de band rolden, eenvoudig te kraken. “Het is geen kwestie of je auto gehackt wordt, maar wanneer”, zegt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Hoeveel auto's met de sleutelloze entree er precies worden gestolen is niet duidelijk. Verkerk: “Wat we wel zeker weten is dat juist de moderne auto's voorzien van dit snufje vaak worden gejat of dat die autobezitters de dupe zijn van inbraak, zónder dat er braaksporen aanwezig zijn.”

Keuringseisen voor beveiligingssystemen worden aangescherpt

Auto’s die contactloos open kunnen, zijn te kwetsbaar voor inbraak. Het gebeurt nu zo vaak, dat er maatregelen komen. Kiwa SCM wil per volgend jaar auto’s met deze zogenaamde slimme autosleutels afkeuren. Dat betekent dat auto-eigenaren problemen kunnen krijgen met hun verzekering, omdat er geen braakschade is.

Dit kun je doen tegen autosleutelhackers

Verkerk adviseert eigenaren van auto’s met keyless entry om dit gewoon uit te zetten. De afstandsbediening werkt dan nog wel. De autosleutel in een potdicht afgesloten stalen blik opbergen kan ook om skimmen te voorkomen. Een door Kiwa SCM goedgekeurd beveiligingssysteem laten installeren is natuurlijk altijd een optie.

Bron: Verbond van Verzekeraars / Achmea


Terug naar het nieuwsoverzicht