Cadeaus in de strijd voor verzekerden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat onderzoeken of zorgaanbieders cadeaus en geld mogen bieden als een verzekerde overstapt naar een andere zorgverzekeraar, zo meldt de NZa op maandag 3 december. 

Aanleiding daarvoor zijn advertenties, van onder andere verslavingszorginstelling SGGZ, waarin zorgaanbieders hun patiënten een gratis iPhone (van 800 euro) of geld geven als zij kiezen voor een zorgverzekering waar ook de zorgaanbieder bij gebaat is. Die polis is gunstig voor de zorgaanbieder, omdat er dan meer kan worden gedeclareerd voor behandelingen.

Meerdere verzekeraars, waaronder VGZ en ONVZ, reageerden boos op het feit dat zorggeld op deze manier wordt misbruikt voor attenties.

Onwenselijke situatie

"Wij vinden dit zeer onwenselijk, omdat wij vinden dat mensen hun zorgpolis moeten kiezen op basis van de inhoud van de zorgverzekering en de bijbehorende premie", aldus de NZa. 

Het risico van cadeaus is dat u zich daardoor kan laten verleiden bij het kiezen van uw zorgverzekering. U kunt dan de dekking(en) van de verzekering uit het oog verliezen, waardoor de kans groot is dat de zorgverzekering niet goed aansluit op uw wensen en behoeften. Daarnaast kan het zijn dat u meer gaat betalen dan nodig is.

"Wij onderzoeken of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de zorgverzekeringswet (Zvw) of de wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Als dit zo is, dan grijpen wij in. Wanneer de wet ruimte laat, gaan wij in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om tot een oplossing te komen."

Cadeaus

In dit geval gaat het nog om de aanbieder van zorg. Kortgeleden was het voor zorgverzekeraars zelf ook nog mogelijk om een cadeau bij de nieuwe zorgverzekering weg te geven, zoals een cadeaubon of een geldbedrag (cashback), maar een iPad of spelcomputer. Hier heeft de NZa al eerder een stokje voor gestoken. 

Passend advies

Wij geloven in passend advies voor u en zijn ervan overtuigd dat een zorgverzekering die aansluit op uw persoonlijke situatie waardevoller is dan een cadeau. Bel ons gerust om uw zorgverzekering tegen het licht te houden. Wie weet levert het u, naast een passende zorgverzekering, ook nog wel een besparing op. 

Bel 088 – 12 10 222 of het telefoonnummer van de Zorgadvieslijn van uw collectief. Via zorg@heilbron.nl kunt u ook uw vragen stellen en een premievergelijking aanvragen.

Bron: Nu.nl

Cadeaus


Terug naar het nieuwsoverzicht