MEEST RECENTE NIEUWS

Update naar aanleiding van Prinjesdag

De vergoeding voor herstelzorg na ernstige corona (conditieverlies, vermoeidheid- en benauwdheidsklachten) wordt verlengd tot 1 augustus 2023.

Geplaatst op: 21-09-2022
Prenatale screening

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt vanaf 1 januari 2023 uitgezonderd van het eigen risico.
Dat houdt in, dat wanneer je een medische indicatie voor de NIPT hebt, de kosten daarvan vanaf 1 januari 2023 niet meer onder je eigen risico vallen. Je krijgt deze dan volledig vergoed. De NIPT vervangt de combinatietest in de basisverzekering. Deze wordt dus vanaf 2023 niet meer vergoed.

Herstelzorg na corona

De vergoeding voor herstelzorg na ernstige corona (conditieverlies, vermoeidheid- en benauwdheidsklachten) wordt verlengd tot 1 augustus 2023. De behandeling kan bestaan uit extra fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek.

Farmacie Vitamine D

De overheid haalt alle vitamine D middelen uit het basispakket. Dat betekent dat 1 januari 2023 de basisverzekering geen vitamine D middelen meer vergoedt. Ook niet als zijn voorgeschreven door je arts. Vitamine D is wel zonder recept te halen bij supermarkt, drogist of apotheek.
Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden (geneesmiddelen met) vitamine D op voorschrift nog wel. Meestal tot een maximaal bedrag.

Voetzorg

Eerst werd u voetzorg alleen maar vergoed bij vastgestelde diabetes met daarbij een verhoogd risico op voetulcus (diepe ontsteking aan de voet). Vanaf 2023 krijgt is er ook een vergoeding bij andere aandoeningen of door een medische behandeling en daarbij een verhoogd risico op een voetulcus.

Let op

De Eerste en Tweede Kamer moeten de plannen van de regering nog goedkeuren. Het kan dus zijn dat er nog iets wijzigt.

Overig nieuws

Achterstanden bij de WIA-keuring: 4 zaken om op te letten

Als werkgever doet u er goed aan, alert te zijn op de gevolgen van de achterstanden bij de WIA-keuring door UWV. De doorlooptijd is al opgelopen tot rond de 17 weken en het einde lijkt nog niet in zicht. Als u nu een langdurig zieke werknemer heeft, krijgt u dus vrijwel zeker te maken met een vertraagd oordeel over het recht op een uitkering. Hier zijn 4 zaken om op te letten.

Voorkom ongelukken, begeleid werknemer onder de 25 extra

Terwijl de wet jongeren onder de 18 als risicogroep aanwijst, blijken werknemers in werkelijkheid tot 25 jaar fors meer risico te lopen op een bedrijfsongeval dan oudere collega’s. Er gaan daarom stemmen op voor aanpassing van de wettelijke leeftijdsgrens. Slimme werkgevers beslissen echter vandaag al om jongvolwassenen extra te begeleiden en zo ongelukken te voorkomen.

Corona vergroot financiële risico’s ziekte en arbeidsongeschiktheid

De coronapandemie vergroot aantoonbaar uw financiële risico’s rond ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit de WIA-instroomcijfers over 2021. Het aantal nieuwe WIA-uitkeringen valt meer dan dubbel zo hoog uit als UWV normaal zou hebben verwacht. In veel gevallen heeft de werkgever dan al twee jaar kosten gemaakt vanwege de loondoorbetaling. Coronabesmettingen zijn maar een deel van het probleem.
Generated by Feedzy