NIEUWS IN DETAIL

‘Leefstijlcoach wordt slecht gevonden’

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) zit sinds twee jaar in het basispakket van de zorgverzekering, maar nog steeds worden niet de mensen bereikt die de overheid verwachtte te bereiken. Ongeveer 35.000 mensen per jaar zouden gratis gebruik kunnen maken van een leefstijlcoach.

Geplaatst op: 12-05-2021

Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, ziet dat onvoldoende mensen worden bereikt en start een campagne met meer informatie over GLI. Wie deze leefstijlinterventie wil doen, committeert zich daar voor twee jaar aan. Een leefstijlcoach leert ze gezonder eten, bewegen, slapen en te leven met minder stress.

Overgewicht en corona

Vooral in tijden van corona, waarbij veel mensen met overgewicht en obesitas op de intensive care belanden met Covid-19, zijn Nederlanders gebaat bij GLI. “We zien dat een gezondere leefstijl je minder kwetsbaar maakt voor ziektes. Al binnen een paar weken kun je je immuunsysteem versterken door gezonder te gaan leven”, legt obesitashoogleraar Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC uit. Volgens haar is gezond leven een vergeten coronamaatregel.

Als het aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt, zorgen zorgverzekeraars ervoor dat er landelijk voldoende leefstijlcoaches beschikbaar zijn en dat verzekerden weten hoe ze deze kunnen bereiken. Huisartsen en gemeenten hebben hierin ook een verantwoordelijkheid én de NZa zelf ook: die past mogelijk regelgeving aan.

Vragen?

Heeft u vragen hoe een Gezonde Leefstijlinterventie kan worden aangevraagd, dan helpen wij u graag bij de keuze voor passende hulp. Neem in dat geval contact op met uw accountmanager of met de afdeling zorgverzekeringen: 088 – 121 02 22.

Bron: Nationale Zorggids