Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de oorlog zullen op grote schaal voelbaar zijn voor iedereen in Europa. Lees op onze speciale Oekraïne pagina wat dit voor u kan betekenen.

NIEUWS IN DETAIL

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP): vijf antwoorden op veel gestelde vragen

“640.000 huishoudens zonder aansprakelijkheidsverzekering: ‘Wekelijks problemen.’” Honderdduizenden Nederlanders riskeren grote financiële problemen voor zichzelf én voor anderen doordat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Het Juridisch Loket ziet het vaak misgaan: elke week kloppen er mensen aan die na schade financieel in de knel komen. U wilt uiteraard alles goed regelen. Logisch dat we regelmatig vragen […]

Geplaatst op: 01-06-2022

“640.000 huishoudens zonder aansprakelijkheidsverzekering: ‘Wekelijks problemen.’”

Honderdduizenden Nederlanders riskeren grote financiële problemen voor zichzelf én voor anderen doordat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Het Juridisch Loket ziet het vaak misgaan: elke week kloppen er mensen aan die na schade financieel in de knel komen.

U wilt uiteraard alles goed regelen. Logisch dat we regelmatig vragen krijgen over de aansprakelijkheidsverzekering. Daarom lichten wij een paar belangrijke klantvragen voor u uit. Lees de antwoorden hieronder.

Vijf belangrijke vragen en antwoorden op een rij

Ik heb een WA verzekering voor mijn auto, is dat voldoende?

Verwar de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet met de WA-verzekering die je als automobilist verplicht moet afsluiten. Zo’n verzekering beschermt u tegen schade die u in uw auto veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering is – anders dan een WA-verzekering – niet verplicht. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren beschermt u tegen schade die u aanricht bij iemand anders. Bijvoorbeeld als u iemands telefoon laat vallen, als uw hond iemand bijt of als u als fietser tegen een voorbijganger botst.

Is een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) duur?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet duur: als alleenstaande heeft u er al één voor een paar euro per maand. Toch hebben zo’n 640.000 Nederlandse huishoudens de verzekering niet, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Ipsos.

Moet ik als student ook een AVP afsluiten?

Uit de cijfers van Ipsos blijkt dat vooral jonge mensen geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Soms zijn uitwonende studenten meeverzekerd onder de verzekering van hun ouders. Maar stopt u met studeren, dan moet u bij schade aanspraak doen op uw eigen verzekering.

(letsel)Schade wordt toch door mijn zorgverzekering gedekt?

Bij een ongeluk met letsel dekt de zorgverzekering ziekenhuiskosten, maar schade is er meestal op meer vlakken. Gemiste werkdagen, noodgedwongen hulp in het huis, of aanpassingen aan je woning bijvoorbeeld. Krijgt iemand door uw handelen te maken met zulke kosten, dan kan die dat op u verhalen. Heeft u geen aansprakelijkheidsverzekering, dan moet u zelf voor de schade opdraaien.

Bij letselschade kan het echt in de tonnen lopen. Rijd u bijvoorbeeld een student geneeskunde aan en wordt die daardoor arbeidsongeschikt, dan kan het in extreme gevallen zo zijn dat u verantwoordelijk wordt gesteld voor al het geld dat iemand tijdens een loopbaan als arts verdiend zou hebben.

Wat zijn mijn risico’s als ik geen aansprakelijkheidsverzekering (AVP) heb?

Als u de aansprakelijke partij bent, kan de (financiële) impact groot zijn. Als een rechter bepaalt dat u als schadeveroorzaker inderdaad verantwoordelijk bent voor de gemaakte kosten van het slachtoffer, kan je schuld je blijven achtervolgen.

Ook als u geen geld hebt, kan de uitspraak van de rechter tot wel twintig jaar geldig blijven. Bijvoorbeeld na tien jaar kan de partij die schade heeft dus alsnog een deurwaarder inschakelen, als u dan wel een hoger inkomen of spaargeld hebt.

Meer weten of een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) afsluiten?

Als u meer wilt weten over de aansprakelijkheidsverzekering helpen wij u uiteraard graag. Neem dan contact met ons op.