NIEUWS IN DETAIL

Prinsjesdag 2020: veranderingen zorgverzekering

De regering heeft haar nieuwe plannen tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt. Ook voor de basisverzekering en de zorg. Hieronder leest u de belangrijkste veranderingen.

Geplaatst op: 17-09-2020
Uw zorgpremie gaat omhoog

De zorgpremie gaat komend jaar verder omhoog. Het kabinet gaat voorlopig uit van zo’n € 5 per maand. Door de toegenomen zorgkosten rondom corona lag het in de lijn der verwachting dat de premie zou gaan stijgen. Wat de exacte premies gaan worden, is nog even afwachten. Deze zullen uiterlijk op 12 november door de zorgverzekeraars bekend gemaakt worden.

Verplicht eigen risico blijft gelijk

Het verplicht eigen risico blijft net als de afgelopen jaren € 385. De collectiviteitskorting blijft ook in 2021 mogelijk. De verzekeraars mogen naar eigen beleid maximaal 5% korting geven op de basisverzekering.  

Uw zorgtoeslag gaat omhoog

Ter compensatie van de premiestijging gaat de maximale zorgtoeslag ook omhoog. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt met ongeveer € 44 naar € 1.294 per jaar, die van meerpersoonshuishouden met ongeveer € 99 naar € 2.496.

Herstelzorg na corona

Aan de basisverzekering wordt tijdelijk herstelzorg na corona toegevoegd. Lees hier meer over herstelzorg na corona.

Vergoeding geneesmiddelen

De geneesmiddelen tegen lymfeklierkanker en eierstokkanker blijven in de basisverzekering. Vanaf 16 april 2020 is het geneesmiddel Olaparib (merknaam Lynparza) goedgekeurd voor behandeling van een bepaalde vorm van eierstokkanker. Vanaf 1 mei 2020 wordt het geneesmiddel Axicabtagene ciloleucel (merknaam Yescarta) vergoed voor behandeling van bepaalde vormen van lymfeklierkanker. Beide geneesmiddelen blijven tot en met 2021 in de basisverzekering.

Orgaandonatie

Geen verplicht eigen risico meer voor donoren voor medische kosten die voortvloeien uit de orgaandonatie.

Dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel

Per 1 januari 2021 komt er een vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband bij een niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, tumor of herseninfarct.

Fysiotherapie COPD

Voor patiënten in klasse B (GOLD-classificatie voor spirometrie) met een hoge ziektelast, wordt het aantal behandelingen gelijk gesteld aan die voor patiënten in klasse C en D:

  • maximaal 70 behandelingen in het eerste jaar
  • maximaal 52 behandelingen per jaar in de daaropvolgende jaren

De zorgverlener bepaalt de categorie waarbinnen de patiënt valt.

Verwijzers

De specialist ouderengeneeskunde mag vanaf 2021 ook verwijzen voor geriatrische revalidatiezorg.
Medisch Specialistische Zorg: het aantal verwijzers wordt uitgebreid met een orthoptist bij oogzorg.