NIEUWS IN DETAIL

Creatief ondernemen met behapbare risico’s

Door alle nieuwe trends en uw creativiteit, ontplooit u allerlei nieuwe activiteiten. Passen deze nog bij de omschreven activiteiten op uw polis? Bent u net lekker bezig met uw nieuwe activiteiten, ontstaat er helaas een schade. Nu blijkt dat de nieuwe activiteit niet onder uw omschreven activiteiten valt.

Geplaatst op: 11-06-2020

Ondernemen is momenteel uitdagender dan ooit. Uw concurrenten halen alles uit de kast om te overleven. U denkt zelf ook na. Wat zijn nieuwe trends? Waar kunt u tijd winnen? Hoe blijft u de concurrentie voor? En met welk budget?

Allemaal vragen die een rol spelen omtrent het financieel management binnen uw organisatie. Maar bedenk dat het niet alleen draait om besparingen of investeringen, maar ook om welke risico’s u hierbij loopt en of deze voor uw organisatie draagbaar zijn. Hieronder staan enkele voorbeelden op een rijtje:

Risico’s bij poliswijzigingen

Momenteel krijgen we van klanten de vraag of de dekking van hun wagenpark opgeschort kan worden, omdat deze vanwege Covid-19 stilstaat. Op zich is dit vaak wel mogelijk, maar is dit een verstandige keuze? Het verminderen of beëindigen van een dekking heeft namelijk tot gevolg dat bepaalde schades niet meer verzekerd zijn. Dit betekent in dit geval dat ook het brandrisico niet verzekerd is, als de cascodekking eraf gaat. Mocht het object geleased zijn, dan stelt de leasemaatschappij meestal ook een cascodekking verplicht. U dient dan eerst toestemming te vragen aan de leasemaatschappij.

Stel dat er brand ontstaat in één wagen. Dan vat de auto ernaast ook snel vlam, omdat het wagenpark stilstaat en de auto’s allemaal netjes naast elkaar geparkeerd staan op uw terrein. Het gevolg is dat twee auto’s flink beschadigd zijn. Een behoorlijke kostenpost voor uw bedrijf. Deze schade was helaas niet gebudgetteerd en eigenlijk te groot om even zelf te dragen.

Risico’s bij nieuwe activiteiten

Door alle nieuwe trends en uw creativiteit, ontplooit u allerlei nieuwe activiteiten. Passen deze nog bij de omschreven activiteiten op uw polis? Bent u net lekker bezig met uw nieuwe activiteiten, ontstaat er helaas een schade. Nu blijkt dat de nieuwe activiteit niet onder uw omschreven activiteiten valt. Het gevolg: het risico is niet gedekt en u draait zelf op voor de schade. Bij aansprakelijkheid kunnen de bedragen al snel oplopen en dit is voor ondernemers niet te overzien en te budgetteren.

Risico’s bij investeringen

Door het omdenken in ondernemerschap schaft u wellicht nieuwe materialen of machines aan of u moet zelfs verbouwen. Wees ook hierbij bewust van de bijkomende risico’s. Stel u heeft een nieuwe machine besteld en wordt vandaag bezorgd. U staat te wachten op het heugelijke moment dat de transporteur de hoek om komt. Dan gaat opeens de telefoon. De vrachtauto heeft een ongeluk gekregen en de machine is hierbij helaas verloren gegaan. De machine is aan de leverancier betaald, maar nu blijkt dat het risico van transport helaas voor uw rekening komt. De transporteur is dan wel aansprakelijk te stellen, maar dit is gemaximeerd per kilo. U blijft achter met een grote kostenpost.

Risico’s wel of niet verzekeren?

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een paar risico’s die wij tegenkomen bij ondernemers. Ze tonen aan dat het bij succesvol creatief ondernemen niet alleen gaat om budgetteren, plannen, organiseren en investeren, maar ook om de bijbehorende risico’s. Wat is de kans dat het risico zich voor zal doen en kunt u dit dan zelf dragen? Verzeker daarom de risico’s die u niet zelf kunt dragen, zodat u niet alleen nú maar vooral ook in de toekomst kunt blijven ondernemen!

Meer weten?

Wilt u sparren over uw risico’s die u nu of bij uw plannen in de toekomst loopt? Neem gerust contact op met onze adviseurs. Zij kunnen uw risico’s goed in kaart brengen.