Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de oorlog zullen op grote schaal voelbaar zijn voor iedereen in Europa. Lees op onze speciale Oekraïne pagina wat dit voor u kan betekenen.

NIEUWS IN DETAIL

Duurzaamheid door weer en wind?

Over het zware leven van een zakelijk zonnepaneel. In ons kikkerlandje worden zonnepanelen behoorlijk op de proef gesteld.

Geplaatst op: 11-03-2020

In ons straatbeeld om ons heen zien we het allemaal ontstaan; zonnepanelen. Vooral op daken van bedrijfspanden nemen zonnepanelen sterk toe. Overweegt u zakelijk zonnepanelen aan te schaffen? Er is de laatste tijd veel over te doen, met name over het verzekerbaar houden ervan. Dat is niet voor niets; in ons kikkerlandje worden zonnepanelen behoorlijk op de proef gesteld!

Wij kunnen u uitgebreid informeren waaraan de technische installatie moet voldoen, maar dan zult u vast verder gaan surfen bij de eerste regel van –  in uw ogen – technisch geneuzel.

Stormachtige tijden

Hebben uw zonnepanelen de storm overleefd? Mooi! Maar in ons kikkerlandje regent het ook best vaak. Er komen steeds vaker heftige regenbuien voor, waardoor het platte dak opeens een heleboel water moet verwerken. Gelukkig is hier bij de berekening van de draagconstructie van het dak rekening mee gehouden. Maar wat als er nu opeens zonnepanelen op het dak komen? De constructie van het dak kan de panelen wel dragen, maar naast het gewicht van de panelen kan er óók nog water en sneeuwdruk op het dak komen. Oeps, bij een regenbuitje wat gekraak en tadaaa; daar is uw gratis binnenzwembad!

Gedonder met bliksem

Als de zonnepanelen op uw pand de storm en regen hebben overleefd, denkt u in de zomer misschien alvast na om het pand met kerst mooi te verlichten. Alleen is het pand iets eerder verlicht dan de bedoeling was, omdat de bliksem insloeg in uw zonnepanelen. Was deze treffer nu toeval of toch misschien niet? Bij zonnepanelen is het niet zo dat de kans op een inslag veel groter wordt. Maar door alle metalen delen op het dak bestaat de kans wel dat er een zogenaamde vangontlading ontstaat, die de bliksem aantrekt. Als deze delen geaard zijn, is het aantrekkende effect zelfs nog groter. Stem de bliksembeveiligings-installatie daarom nauw af op de zonnepaneelinstallatie. Dan kunt u gewoon blijven meezingen met ‘het dondert en het bliksemt’.

Een paar jaar later

Stel, u heeft rekening gehouden met voorgaande praktijkvoorbeelden en uw installatie staat al een paar jaar op uw dak en is bijna terugverdiend. Eindelijk kan de installatie geld opbrengen! Maar dan treden er opeens allerlei lekkages op. Helemaal vergeten om na te gaan wat de rest-levensduur was van uw dak? Het gevolg is dat de hele zonnepaneleninstallatie van het dak af moet om het bitumen te kunnen vervangen. Een extra kostenpost waar u geen rekening mee heeft gehouden.

Eisen installatie

Dan komen we toch even bij de eisen waaraan de installatie moet voldoen. Let hierbij op dat dit de eisen van nu zijn. Deze zullen vast nog verder aangepast worden in verband met, zoals wij dat zo mooi noemen, voortschrijdend inzicht.

Kortom; door informatie in te winnen, er goed over na denken en soms iets meer te investeren dan wat minimaal vereist is, wordt duurzaam pas echt duurzaam!

Benieuwd welke gevolgen zonnepanelen kunnen hebben voor uw verzekeringen? Neem gerust contact met ons op.