Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de oorlog zullen op grote schaal voelbaar zijn voor iedereen in Europa. Lees op onze speciale Oekraïne pagina wat dit voor u kan betekenen.

NIEUWS IN DETAIL

Wie wordt er beter van een collectieve zorgverzekering?

Minister Bruins van Volksgezondheid heeft besloten dat de maximale korting op de basisverzekering wordt verlaagd tot 5%, dit was eerder 10%. De verwachting van de minister is dat de premies gelijk zullen blijven doordat de opslag van de collectiviteitskorting op de premie lager wordt.

Geplaatst op: 02-09-2019

De zomervakantie is achter de rug en dat maakt dat we langzaamaan richting Prinsjesdag op 17 september gaan. Op Prinsjesdag wordt elk jaar de richtlijn voor de premie van de zorgverzekering bekend gemaakt. Dit jaar is dit extra interessant, omdat minister Bruins van Volksgezondheid heeft besloten dat de maximale korting op de basisverzekering wordt verlaagd tot 5% (dit was eerder 10%). De verwachting van de minister is dat de premies gelijk zullen blijven doordat de opslag van de collectiviteitskorting op de premie lager wordt. Daarnaast worden de zorgverzekeraars verplicht om zorginhoudelijke afspraken te maken om de collectiviteitskorting op de basisverzekering te mogen blijven aanbieden.

Nadelige gevolgen

Heilbron is sinds de aankondiging van dit besluit in overleg met alle aangesloten organisaties, zoals werkgevers, verzekeraars en ledenorganisaties, om zorginhoudelijke afspraken te maken. Helaas komt de verlaging van de korting ten nadele van de verzekerden zelf in plaats van de zorgverzekeraars. In het dagblad Trouw van 18 augustus staat hierover een duidelijk opiniestuk.

“De nadelige gevolgen hiervan zijn voor de verzekerden, doordat de onderhandelingspositie van een collectief ten opzichte van zorgverzekeraar verzwakt. En dus niet voor de zorgverzekeraar, zoals de minister bij herhaling blijft zeggen.
Dat zit zo: een collectief van verzekerden voldoet als het goed is aan twee voorwaarden: schaalgrootte (veel aangesloten verzekerden) en een homogene samenstelling qua gezondheidsrisico’s (ze doen immers werk in dezelfde branche). Zo kan een collectief opkomen voor gemeenschappelijke belangen, maatwerk regelen en door schaalgrootte ook voor de zorgverzekeraar een aantrekkelijke groep van aangesloten verzekerden zijn.”

De beste keuze voor u

Daarom adviseert Heilbron voor iedereen om komend jaar goed naar de zorgpolis te kijken. Veel collectiviteiten, of dit nu werkgevers of ledenorganisaties zijn, gaan zorginhoudelijke afspraken maken om u te helpen bij uw gezondheid. Deze extra voordelen kunnen voor u een reden zijn om te wisselen of wijzigingen aan te brengen in uw zorgpolis. Wilt u hierover persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze zorgadviseurs. Ze kijken graag met u mee wat in uw persoonlijke situatie de beste keuzes zijn.

Bron: Trouw