NIEUWS IN DETAIL

Hoge zorgkosten brengen mensen in problemen

Steeds meer mensen in Nederland komen in financiële problemen door een opeenstapeling van zorgkosten. Vooral mensen die chronisch ziek zijn voelen de financiële druk.

Geplaatst op: 30-08-2019

Steeds meer mensen in Nederland komen in financiële problemen door een opeenstapeling van zorgkosten. Dit blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuws. Zorgkosten die niet vergoed worden, eigen bijdrages, het eigen risico dat moet worden voldaan en de steeds hogere zorgpremies dragen bij aan deze problemen. Vooral mensen die chronisch ziek zijn voelen de financiële druk.

De zorgkosten zijn afgelopen jaren verder gestegen. Het eigen risico is in 10 jaar tijd verhoogd van € 155 naar € 385 per persoon per jaar. Ook zijn behandelingen, zoals tandartsbehandelingen, uit het basispakket verdwenen en diverse medicijnen. De invulling van de aanvullende verzekering wordt ook steeds minder, waardoor veel zorgkosten voor uw eigen rekening komen. Ook komen de eigen bijdrages voor diverse hulpmiddelen, zoals aangepaste schoenen, een kunstgebit, hoortoestellen, medicijnen of ziekenvervoer op het bordje van u als verzekerde te liggen. Al deze bijdrages afzonderlijk vallen meestal wel mee, maar gezamenlijk kan dit een flinke kostenpost zijn.

Een voorbeeld: mevrouw is zwanger en gaat dit jaar bevallen. De eigen bijdrage voor 40 uur kraamzorg is € 176 en voor de poliklinische bevalling € 357,84. Meneer heeft een chronische ziekte waardoor hij twee paar aangepaste schoenen nodig heeft (€ 131 per paar). Daarnaast moet hij regelmatig voor behandeling met een taxi naar het ziekenhuis (€ 103) en gebruikt hij veel medicijnen (€ 250). Na de bevalling blijkt het kindje ziek en dient het 4 weken opgenomen te worden in een Universitair ziekenhuis. Mevrouw verblijft deze periode in het Ronald McDonald huis (€ 15 per nacht). Daarnaast maken ze beide ook kosten voor de tandarts (€ 200 per jaar).

In bovenstaande situatie is de eigen bijdrage voor dit gezin voor één jaar € 1.768,84. Hierbij komt nog het eigen risico € 385 per persoon en de premie voor de zorgverzekering van gemiddeld € 1.432 per persoon. Oftewel een behoorlijke extra kostenpost voor dit gezin.

Veel van de kosten kunnen in sommige situaties vergoed worden door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van het gekozen pakket en/of collectiviteit kunnen veel eigen bijdrages voor vergoeding in aanmerking komen. Daarom is het verstandig om elk jaar te kijken welke zorgkosten u verwacht en hier een keuze in te maken. Onze onafhankelijke adviseurs kunnen u hierbij helpen. Ook als u niet weet of uw zorg vergoed wordt kunnen zij u adviseren. Neem hiervoor contact met ons op!

Bron: RTL Nieuws