NIEUWS IN DETAIL

Frank Germans (Sucsez): ‘een fusie met Voogd zit echt niet in de planning’

Gisteren maakte de organisatie bekend dat het in handen komt van Five Arrows Principal Investment, de investeerder die ook een meerderheidsbelang heeft in Voogd & Voogd.

Geplaatst op: 11-07-2019

De Sucsez Groep is een van de snelst groeiende adviesbedrijven van Nederland. In relatief korte tijd kocht het elf intermediairbedrijven, en er zijn plannen voor meer.

Gisteren maakte de organisatie bekend dat het in handen komt van Five Arrows Principal Investment, de investeerder die ook een meerderheidsbelang heeft in Voogd & Voogd. Volgens mede-eigenaar Frank Germans is een fusie tussen Sucsez en het Voogd-concern uitgesloten.

“We waren voor Capital A een maatje te groot geworden”, zegt Germans in een reactie op de verkoop. Het voormalige ABN Amro Participaties had een belang van 40 procent in Sucsez en wilde daarvan af.

“Er zijn aanvankelijk met zo’n 18 partijen gesprekken gevoerd. Toen Five Arrows daarin naar voren kwam, zagen wij natuurlijk ook dat ze een belang hebben in Voogd & Voogd. Dus daar hebben we wel op doorgevraagd. Het bleek echter dat wij via een ander fonds van de investeerder verworven zouden worden.”

Er zijn geen plannen voor een fusie?

“Absoluut niet. De vraag is wel gesteld, of het samen te voegen is. Maar het zijn verschillende bloedgroepen. Naast serviceprovider zijn we vooral ook intermediair. Een fusie zit echt niet in de planning. Ze zien het als separate investering. We willen met Sucsez ook doorbouwen en niet in een heel groot conglomeraat gaan zitten. Dat is ook niet goed voor onze klanten.”

Is het vastgelegd dat beide ondernemingen gescheiden blijven?

“Het is niet contractueel afgesproken, maar we zitten bij twee verschillende fondsen binnen Five Arrows. Uiteindelijk zijn we allebei eigendom van Rothschild, dus het zou kunnen als alle partijen het ermee eens zijn. Maar op de manier zoals we het nu gestructureerd hebben zijn we dan heel wat processen verder.”

Capital A had een belang van 40 procent in Sucsez. Hoe groot is het aandeel van Five Arrows?

“Als de kruitdampen straks zijn opgetrokken, hebben ze grofweg zo’n twee derde van de aandelen. Een deel van het management heeft het belang verkocht. Marco Gregoor en ik hebben ons aandelenpakket vergroot.”

Betekent deze overname dat Sucsez extra kapitaal beschikbaar krijgt voor nieuwe overnames?

“Ja. We hebben onze overnames altijd met bankfinancieringen gedaan. Een nieuwe bank erbij krijgen is heel lastig, dan ben je zo vier, vijf maanden verder. Al die tijd wacht de partij waarmee je in gesprek bent op een definitief besluit. De familie Rothschild is de één na rijkste familie ter wereld, die hebben voldoende kapitaal om te investeren. De beslissingsboom en het koopproces worden voor ons een stuk korter.”

In het persbericht zegt u dat Five Arrows ook een interessante partner is vanwege het Europese netwerk. Gaat Sucsez de grens oversteken?

“De Nederlandse markt consolideert. Kijk naar Vivat dat straks in Nationale-Nederlanden opgaat. Buitenlandse risicodragers worden dan belangrijker om je klant een keuze te blijven bieden. Maar voorlopig is er in Nederland nog wel voldoende groei te realiseren.

Van de 6.000 intermediairs zijn er 1.500 ouder dan 60. Van de 250 volmachten hebben een fors aantal een premievolume minder dan 5 miljoen. Die kunnen niet allemaal risk- en compliance-officers op de loonlijst hebben staan. Een verdere consolidatie aan die kant lijkt dan ook aannemelijk.”

In november sprak u van een cyclus rond overnames: een jaar gas geven en een jaar van rust. Is daar nog wel sprake van?

Lachend: “Dat vraagt het personeel ook wel eens. Ik moet dat iets nuanceren. Destijds heb ik aangegeven dat we ons lijstje afmaken waar we mee bezig zijn. Dat zijn trajecten die we rond september, oktober zijn opgestart.

Nu zijn we opnieuw gesprekken aan het initiëren. Daar gaan de zomermaanden overheen, dus de afronding zal op z’n vroegst in januari zijn. Dan zit je toch op een jaar. Anderzijds komt het zoals het komt. Als de markt sneller consolideert, ga je ook geen nee zeggen.”

Bron: Amweb.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *