NIEUWS IN DETAIL

Tim en Tom te kort door de bocht

én van de commercials gaat over de verjaardag van de verzekerde auto, en dat de leeftijd van de auto vooral een aanleiding is om de dekking aan te passen.

Geplaatst op: 10-07-2019

U kunt ze niet gemist hebben, de reclames van Allsecur met Tim en Tom Coronel in de hoofdrol. De marketingmachine van Allsecur draait al geruime tijd op volle toeren.

Eén van de commercials gaat over de verjaardag van de verzekerde auto, en dat de leeftijd van de auto vooral een aanleiding is om de dekking aan te passen. Maar is dat zo? Wij vinden dat iets te kort door de bocht.

Maar wanneer pas je dan wel de dekking aan?

Voor de meest uitgebreide dekking (volledig casco of populair: all risks) betaal je vanzelfsprekend ook de meeste premie. Als je daar op kunt besparen is dat natuurlijk altijd welkom. De leeftijd van de auto is echter niet het belangrijkste argument. Wat ons betreft zijn er 3 factoren die alle drie een even belangrijke rol spelen bij de keuze voor de beste dekking.

Waarde

Allereerst is er natuurlijk de waarde van de auto. De premie die u betaalt moet natuurlijk wel in verhouding staan tot de waarde van de auto. Aan een auto die niet veel meer waard is is een hoge premie niet besteed. Een auto die financieel afgeschreven is zal bij schade sneller total-loss worden verklaard en de vergoeding die u ontvangt is meestal niet meer dan de waarde van de auto.

Daarentegen zijn er ook genoeg auto’s die ondanks hun leeftijd erg waardevast zijn. Premie besparen is in dat geval verkeerde zuinigheid. Zorg ervoor die afweging zo nu en dan eens te maken, en niet pas bij een schade verrast te worden.

Reserve

Een tweede argument voor wel of niet verzekeren zijn natuurlijk de reserves die u achter de hand heeft. Heeft u voldoende middelen beschikbaar om bij total-loss een andere auto te kopen? Als dat zo is kunt er prima voor kiezen om het risico van schade zelf te dragen.

Afhankelijk van de premie die u betaalt kan dat een forse besparing opleveren die u anders kunt besteden, of apart kunt zetten als reservering voor een onverhoopte schade.

Afhankelijkheid

Een laatste argument is de afhankelijkheid van uw auto. Stel dat u geen goed gevulde bankrekening achter de hand heeft. Wat zijn dan de gevolgen als uw auto schade heeft, of total-loss raakt? Moet uw auto altijd representatief zijn en elke schade direct gemaakt worden?

Durft u het aan om met uw gezin in een onveilige auto met schade rond te blijven rijden? En als de auto total-loss raakt, heeft u dan een probleem? Een tweede gezinsauto die gebruikt wordt voor de boodschappen kan beter gemist worden dan een auto die u nodig heeft om naar uw werk te komen.

Bonustip

Wanneer u een volledig casco dekking heeft voor uw auto zal een verzekeraar de uitgekeerde schade altijd verhalen op een eventuele aansprakelijke partij. De verzekeraar heeft daar immers financieel belang bij. Bij een beperkte dekking verhaalt uw verzekeraar de schade niet.

Zorg daarom dat u bij een beperkte dekking een deel van de bespaarde premie gebruikt voor een rechtsbijstandsdekking. Voor een paar euro wordt uw schade dan voor u verhaald door een professional die hiervoor is opgeleid. Recht hebben en recht krijgen zijn namelijk twee verschillende dingen.

Conclusie

Tim en Tom zijn goed voor de joyride, maar als het gaat om uw portemonnee zorg dan dat u niet uit de bocht vliegt!