NIEUWS IN DETAIL

Uw huis brandt af, wat krijgt u vergoed?

Om te beginnen brengt een woningbrand veel emotionele schade met zich mee en soms staan er ook levens op het spel. U moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als er brand uitbreekt in uw huis, terwijl u en uw gezinsleden liggen te slapen. Wat kunt u doen om dit te voorkomen? Om […]

Geplaatst op: 28-01-2019
Om te beginnen brengt een woningbrand veel emotionele schade met zich mee en soms staan er ook levens op het spel. U moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als er brand uitbreekt in uw huis, terwijl u en uw gezinsleden liggen te slapen.
Wat kunt u doen om dit te voorkomen?
Om dit risico zoveel mogelijk te beperken kunt u preventieve maatregelen nemen, zoals het gebruik van brandwerende materialen, de trap en de hal vrijhouden van obstakels, brandbare materialen op een veilige plaats bewaren en het plaatsen van rookmelders. Kijk op de website van de brandweer voor een brandveiliger huis. Maar wat als al deze maatregelen niet kunnen voorkomen dat uw huis toch volledig afbrandt en de schade flink in de papieren loopt? Hoe zit het dan met de opstalverzekering voor uw woonhuis?
Welk bedrag is verzekerd?
Veel opstalverzekeringen bieden garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat de daadwerkelijke kosten voor het herbouwen van uw woning worden vergoed. Ook als het schadebedrag hoger uitvalt dan het verzekerde bedrag. Vaak moet u voor deze garantie tegen onderverzekering een herbouwwaardemeter invullen. Bij sommige verzekeraars geldt dit voor vijf jaar en moet u deze meter na die periode opnieuw invullen. Het maximaal verzekerde bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij van 400.000 euro tot 1,5 miljoen euro. Heeft u een opstalverzekering afgesloten met een maximale dekking van 400.000 euro en het kost 500.000 euro om uw volledig afgebrande woning weer opnieuw te bouwen, dan bent u onderverzekerd. U krijgt maximaal 400.000 euro uitgekeerd. De rest moet u dus zelf betalen!
Hoe zit dat nu met die herbouwwaardemeter?
De opstalverzekering dekt de bouwkosten van uw woning. Maar wie bepaalt eigenlijk wat de herbouw van uw woning kost? De verzekeraar schakelt hiervoor een expert in die vervolgens het schadebedrag berekent. In de voorwaarden van de verzekering staat vermeld dat de verzekeraar een bedrag uitkeert tot maximaal het door de expert vastgestelde schadebedrag.
Wat als mijn werkelijke herbouwkosten hoger uitvallen?
In sommige gevallen zit er een groot verschil tussen het bedrag dat uw aannemer offreert en het vastgestelde bedrag door de expert. De afgelopen jaren zijn de bouwkosten flink gestegen. De bedragen in de herbouwwaardemeter, die door het Verbond van Verzekeraars wordt opgesteld, staan liggen een jaar achter. In huizen waar de afgelopen jaren veel is verbouwd leidt de herbouwwaardemeter ook tot problemen. U kunt eventueel een contra-expertise opvragen bij de verzekeraar als u het niet eens bent met het voorgestelde bedrag door de expert.
Check de dekking en vul herbouwwaardemeter opnieuw in
Ons advies is om de dekking van uw huidige opstalverzekering te bekijken. Controleer goed of u op uw verzekering garantie tegen onderverzekering heeft en wat de voorwaarden zijn. Heeft u veel verbouwd in de woning en twijfelt u over de herbouwwaarde van uw woning? Vul dan de herbouwwaardemeter opnieuw in en kom niet achteraf voor verrassingen te staan. Een woningbrand is al heftig genoeg. Zorg er in ieder geval voor dat u preventief én op verzekeringsgebied de juiste maatregelen heeft getroffen. Daar adviseren wij u graag bij! Dat geldt uiteraard ook voor de spullen in uw woning, die vallen onder de inboedelverzekering. Zéker weten, zéker wonen!